izulogo

Denklik Belgesi

Aldığınız eğitimin Türkiye'de verilmiş eğitime denk olduğunu onaylar. Denklik belgesi olmadan Türkiye'de eğitim veren bir üniversiteye kayıt olamazsınız. Denklik belgesini nasıl alacağınız aşağıda açıklanmıştır.

Belgeyi almanın adımları şöyledir:

1-Başvuru İçin Size En Uygun Yeri Seçin

Ülkenizdeyken denklik belgesine başvurmanız sizin için daha uygun ve kolaydır. Denklik belgesine başvurmak için ülkenizdeki Eğitim Ataşesi ofislerine başvurmanız gerekiyor. Ülkenizde hizmet veren eğitim ataşelerinin listesini görmek için lütfen buraya tıklayın. Ülkeniz listede yoksa, Türkiye'ye gelir gelmez denklik belgesine başvurmanız gerekir.

2-Gereken Belgeleri Hazırlayın

Denklik Belgesi için başvurduğunuzda diploma belgenizin aslı ve tüm akademik dönemlerinizin transkriptleri hazır olmalıdır. Belge asıllarının (orijinal belgeler) damgalatılması büyük önem arz etmektedir. Çünkü Dışişleri Bakanlığı tarafından doğrulanmayan belgeler hem ülkenizdeki eğitim ataşeleri tarafından hem de İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kabul edilmemektedir.

3- Türkiye’de Denklik Belgesine Başvurma

https://edenklik.meb.gov.tr/ adresi üzerinden öğrenciler denklik belgesine çevrimiçi(online) başvuru yapabilir. Detaylı bilgilerin tümü https://edenklik.meb.gov.tr/ adresi içerisinde yer almaktadır.

Öneri: Denklik Belgesi için çevrimiçi(online) başvuru yapılırken denklik merkezi seçiminde İL: İstanbul, İLÇE: Büyükşehir seçilmesi tavsiye edilir.

4-İl Milli Eğitim Müdürlüğünden Belgelerin Asıllarını Teslim Alın

Başvurunuz denklik belgesi için değerlendirildikten sonra, denklik belgesi olumlu çıkacak karara göre verilecektir. Denklik belgeniz düzenlenirse, kayıt işleminizi tamamlamak için gereken tüm belgeleri Öğrenci İşlerine getirmelisiniz.

 

Önemli notlar:

• Kendi ülkenizde Eğitim Ataşesi yoksa veya denklik belgenizi almadıysanız, Türkiye'ye gelir gelmez bu belge için başvurmalısınız.

• Denklik belgesi için başvuru sürecinin uzun zaman alabileceğini unutmayın.

• Başvuru sırasında geçerli oturma iznine dair belgeyi sunmamış olan öğrenciler büyük olasılıkla geçici denklik belgesini alacaktır. Eğer daha sonra oturma iznini getirirlerse, öğrencilere kalıcı denklik belgesi verilir.

Yurt dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim kuramlarından alınmış olan karne, transkript, öğrenim belgesi, sertifika, ayrılma belgesi ve diploma gibi belgelerin incelenerek görülen öğrenimin, Türkiye’deki ilköğretim ve ortaöğretim kuramlarının hangi sınıf/alan/bölüm/dalına eş değer olduğunun tespit edilmesi işlemidir. (Millî Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği)

Denklik işlemi; yurt içinde il millî eğitim müdürlüklerince, yurt dışında ise eğitim müşavirlikleri ve eğitim ataşeliklerince düzenlenir. Denklik için başvurular da bu kurumlara yapılır. (Millî Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği)

  1. Başvuru formu
  2. Diploma ve transkript aslı ve fotokopisi
  3. İkamet tezkeresi veya öğrenim vizesi veya kabul mektubu ve fotokopisi
  4. Pasaport aslı ve fotokopisi
  5. Şeffaf kapaklı dosya
  •  İl MEB Kurumlarında İngilizce, Almanca, Arapça, Farsça, Rusça, Bulgarca, Boşnakça, Romence uzmanları bulunduğundan bu dillerdeki belgelerin tercümeleri istenmemektedir.
Evet. (MEB. TTKB. 2236435 sayılı ve 28/08/2013 tarihli yazısı)

1) Denklik Belgesi başvurusu için gerekli evraklar eksiksiz tamamlanır.

2) Evraklar asılları ve fotokopileriyle birlikte (şeffaf kapaklı) özel bir dosya içerisine konulur.

3) Denklik Belgesi Başvuru Formu eksiksiz ve okunaklı bir şekilde doldurularak imzalanır.

4) Başvurular, Denklik Belgesi talebinde bulunan kişinin bizzat kendisi veya yasal temsilcisi tarafından Yüksek Öğretim ve Yurt Dışı Eğitim Şubesine (Büro 1) yapılır. Dosyalar incelendikten sonra (şeffaf kapaklı) özel dosyasıyla birlikte gerekli işlemler yapılmak üzere “Evrak Kayıt” birimine teslim edilir.

5) İlgili uzmanlar tarafından yapılan gerekli incelemeler sonunda uygun görülenlerin denklikleri hazırlanır. (Takriben 14 gün)

6) Başvuru aşamasında teslim edilen evrakların asılları Büro 2 görevlilerince “Değerlendirildi” kaşesi basıldıktan sonra Denklik Belgesi ile birlikte (şeffaf kapaklı) özel dosya içerisinde başvuru sahibine ya da yasal temsilcisine imza karşılığı teslim edilir. 

Denklik Belgesi başvuru formunu indirmek için lütfen tıklayınız. 

Adres: Binbirdirek M.İmran Öktem, Eski Toptaşı Caddesi Eski Adliye Binası D:1, 34122 Sultanahmet/Fatih/İstanbul


Çalışma saatleri
Pazartesi 08:30–17:00
Salı 08:30–17:00
Çarşamba 08:30–17:00
Perşembe 08:30–17:00
Cuma 08:30–17:00
Cumartesi Kapalı
Pazar Kapalı


Türkiye Cumhuriyeti tarafından yurt dışında açılan okullardan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden gelen öğrenciler denklik işlemine tabi tutulmaz. Bu öğrencilerin, düzenlenen tasdikname, diploma ve diğer öğrenim belgelerine göre aynı türdeki okullara kayıtları yapılır ve dosyaları okulundan istenir. Ülkemizde merkezi sınavla ve yetenek sınavıyla öğrenci alan okullara kayıt-kabul ve nakiller ise söz konusu okulların özel yönetmelik hükümlerine göre yapılır. (Millî Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği)

Elektronik ortamda/uzaktan eğitim yöntemiyle yapılan eğitim için verilen belgelerle ilgili denklik işlemi yapılmaz. (Millî Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği)

Geldikleri ülkedeki okul kademesini, daha kısa sürede bitirerek bir üst öğrenime devam hakkı kazananlar ile sınıf atlatılarak üst sınıflara devam hakkı kazananların hakları korunur. (Millî Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği)

Denklik Belgeleri, “evraksorgu.meb.gov.tr” internet adresinden aşağıdaki işlem basamakları yapılarak teyid edilebilir.

- Güvenlik kodunu giriniz.
- Evrakın sayısını giriniz. (Denklik Belgesi’nin üst kısmında bulunan ‘Sayı’ başlığındaki en son 7 haneli rakam)
- Evrak kodunu giriniz. (Denklik Belgesi’nin alt kısmında bulunur)
- Gönder butonunu tıklayınız.