Ünlü yönetmen Mesut Uçakan, İZÜ öğrencileri ile buluştu. ‘Reis Bey’ filminin gösteriminin ardından öğrencilerle söyleşi yapan Uçakan, filme ve sinema kariyerine ilişkin soruları cevapladı.
‘Reis Bey’, ‘Kelebekler Sonsuza Uçar’, ‘Yalnız Değilsiniz’, ‘Ölümsüz Karanfiller’ gibi 90’lı yılların akıllarda kalan filmleriyle bilinen ünlü yönetmen Mesut Uçakan, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesinin konuğu oldu. İZÜ Sinema Kulübü öğrencilerinin organize ettiği “Perde Arkası: Reis Bey ve Mesut Uçakan” programı, Abdullah Tivnikli Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Program kapsamında, Necip Fazıl Kısakürek’in aynı adlı tiyatro eserinden uyarlanan 1988 yapımı ‘Reis Bey’ filmini izleyen katılımcılar, gösterimin ardından filmin yönetmeni Mesut Uçakan’ı dinleme fırsatı buldu.
“REİS BEY’İN BAŞARISININ NEDENİ, NECİP FAZIL’IN HİKÂYEYE KATTIĞI DERİNLİK”
İZÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş’un yanı sıra akademik ve idari personel ile öğrencilerin katıldığı etkinlikte konuşan Uçakan, ‘Reis Bey’e ve sinema kariyerine ilişkin soruları yanıtladı. Uçakan, ‘Reis Bey’in yıllar geçmesine rağmen hâlâ ilgiyle izlendiğini belirterek filmin başarısını Necip Fazıl’ın hikâyeye kattığı derinliğe borçlu olduğunu ifade etti. “Üstad’ın, İslam’ın kurtarıcı rolünü en belirgin şekilde ifade ettiği eseri Reis Bey’dir.” diyen Uçakan, Necip Fazıl’ın tüm eserlerinin bu anlayışa hizmet ettiğini söyledi.
“ORTAÖĞRETİM YILLARIMDAN İTİBAREN EDEBİYATA VE SİNEMAYA İLGİ DUYDUM”
Ortaöğretim yıllarından itibaren edebiyata ve sinemaya ilgi duyduğunu dile getiren ünlü yönetmen, Reis Bey’i çekmeyi daha o dönemde hayal etmeye başladığını belirtti. Uçakan sözlerini şöyle sürdürdü: “Üstad’ın hayat hikâyesi, Türkiye’nin yaşadığı kültür inkılabının hikâyesidir. Bu nedenle eserlerinin sinemaya uyarlanması büyük bir ihtiyaçtı. ‘Reis Bey’in güçlü hikayesine fazla dokunmadan ufak revizyonlarla senaryosunu tamamladık ve çektik.”
“FİLMLERİMİN TÜM AŞAMASINDA MADDİ ZORLUK YAŞADIM”
Üniversite eğitimi için geldiği İstanbul’da önce gazetecilikle, sonra sinemayla tanıştığını anlatan Uçakan, Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) Sinema Kulübünün üzerindeki etkisini anlattı. O dönemleri ‘yokluk günleri’ diye anlayan Uçakan, o dönemde Hollywood hegemonyası altında olduğunu savunduğu Yeşilçam’da, ‘dava şuuru’ ile çok zor bir kulvarda film yapmaya çalıştığını söyledi. Başörtüsü yasakları, faali meçhuller ve şapka inkılabı gibi politik konuları ele aldığını, üstelik de dindar bir kimliğinin olduğunu kaydeden Uçakan, filmlerinin her aşamasında büyük maddi zorluklar yaşadığını, bütçe nedeniyle hayallerini filmlerine yansıtamadığını söyledi.