“Bilim İletişimi Ofisi Üniversiteler Buluşması” Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Konferans Salonunda gerçekleştirildi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın duyurduğu “Bilim İletişimi Projesi” kapsamında, tüm üniversitelerde kurulması planlanan iletişim ofisleri sayesinde bilimsel çalışmaların toplumla daha fazla buluşması planlanıyor.
“Bilim İletişimi Ofisi Üniversiteler Buluşması” programı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın başkanlığında, Türkiye’de faaliyet gösteren 208 üniversiteden temsilcilerin katılımı ile Yükseköğretim Kurulu Konferans Salonunda gerçekleştirildi. İZÜ’yü temsilen Kurumsal İletişim ve Tanıtım Daire Başkanı Ömer Çakkal’ın yer aldığı programda, üniversitelerde üretilen bilimsel projelerin vatandaşlara daha iyi duyurulması noktasında değerlendirmelerde bulunuldu. Programda konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, toplumları ileriye taşıyan en büyük güç olarak nitelendirilen bilimi toplumla paylaşmak için “Bilim İletişim Ofisi”ni hayata geçireceklerini ve bu sayede dünyanın her bir yanındaki Türk bilim insanlarının akademik çalışmalarıyla oluşturacağı “Bilim Vatan”ı ve “Blim Kafe”leri inşa etmeyi amaçladıklarını kaydetti.
ÖZVAR: BİLİM İLETİŞİMİ OFİSLERİ, BİLİMİN ETKİLEŞİMİNİ ARTIRACAKTIR
Bilim İletişimi Ofislerinin, üniversitelerin yürüttüğü bilim iletişimi faaliyetlerini destekleyeceğini ve bilim insanlarının araştırmalarını daha geniş kitlelere ulaştırmalarına yardımcı olacağını söyleyen Özvar, “Bilim İletişimi Ofisi, bilim insanları ile medya profesyonelleri, politika yapıcılar ve toplum arasındaki etkileşimi artırarak, bilginin daha erişilebilir ve anlaşılır hale gelmesine katkı verecektir. Bilim iletişimi aynı zamanda günümüzde giderek artan bilgi kirliliği, yanlış bilgilendirme ve dezenformasyonla mücadelede de kritik bir rol oynamaktadır. Özellikle dijital platformlar aracılığıyla hızla yayılan bilim dışı veya çarpıtılmış bilgiler, toplumun bilimsel gerçekleri yanlış anlamasına hatta bilimsel gelişmelere karşı güvensizlik duymasına neden olabilmektedir” diye konuştu.
BİLİMSEL ÇALIŞMALARIN GÖRÜNÜR OLMASI HEDEFLENİYOR
Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan ise yaptığı konuşmada bilimin insanlığın gelişiminin temel taşı olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Gündoğan, “Ancak bilimin gerçek değerini bulabilmesi için toplumla etkileşim içerisinde erişilebilir ve anlaşılabilir bir şekilde aktarılması gerekmektedir.” dedi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş ise bilim iletişiminin herkesin bileceği şekilde bilimi anlatabilmek için çok değerli, çok kıymetli ve çok işlevsel olduğunu belirtti.
Program kapsamında “Bilim İletişiminde Yeni Yaklaşımlar ve Gelecek Stratejileri” konulu sunum gerçekleştiren İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata, “Türkiye’nin, bilim vatanının sınırlarını genişletirken bilim iletişimi konusunda beraberce işler yapacağımıza inanıyorum ve bundan da çok büyük heyecan duyuyorum.” ifadelerine yer verdi.
“Bilimsel Bilgiyi Yaygınlaştırmada Üniversitelerin Gücü” konulu sunumunda Gebze Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Damla Arısan da bilimi anlatmanın daha sonra yapılacak işlerin sürdürülebilirliğinin en anahtar noktalarından bir tanesi olduğunu ifade etti.
“Türk Bilim İnsanı Ağı Projesi” konulu sunumu gerçekleştiren İTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Acar ise dünyanın her yerine yayılmış Türk bilim insanlarının uzmanlıklarından daha efektif şekilde faydalanılabilmesi, Türk araştırmacıların ve yeteneklerinin küresel ölçekte envanterini oluşturan, dijital platform oluşturma fikrinin ortaya çıkışına değindi ve bilgi verdi.
“Bilim İletişimi Uygulamaları” konulu sunumunda Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Eren Kalay da akademik dünyanın dışında yer alan finans sağlayıcılar, iş dünyası, öğretmenler, basın, hizmet sektörü, kural koyucular, özellikle çocuklar, öğrenciler, toplum, STK her birine, yapılan bilimi uygun dilde ulaştırmanın önemini vurguladı.