İstiklâl Şairi Mehmet Âkif Ersoy, 88'inci ölüm yıl dönümünde İZÜ'de yâd edildi. “Mehmet Âkif Ersoy: Bir Dik Duruş” programında, Âkif’in milli mücadelesi, edebi kimliği ve toplumsal etkisi ele alındı.
“Mehmet Âkif Ersoy: Bir Dik Duruş” başlıklı anma programı, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Abdullah Tivnikli Konferans Salonunda gerçekleştirildi. İZÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Programı ile M. Akif Ersoy Sanat, Tarih, Edebiyat ve Medeniyet UAM’nin iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte, Mehmet Âkif’in edebi mirası ve toplumsal duruşuna ilişkin değerlendirmeler yapıldı.
ACAR: ÂKİF, MİLLETİMİZİN ORTAK VİCDANINI TEMSİL EDEN BİR KAHRAMANDI
Programın selamlama konuşmasını yapan İZÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Mehmet Âkif Ersoy'u vefatının 88'inci yıl dönümünde rahmetle, minnetle yad etti. Rektör Acar, “Mehmet Akif, İstiklal Marşı için verilen ödülü kabul etmeyerek, milletine duyduğu saygıyı ve bağlılığı gösterdi. Onun onurlu duruşu, bugün de bizlere ilham vermeye devam ediyor.” ifadelerini kullandı. Mehmet Âkif’in Halkalı Baytar ve Ziraat Mektebinde öğrencilik ve hocalık yapmış olmasının İZÜ için bir onur olduğunu belirten Acar, “Mehmet Âkif, edebi ve milli mücadelesiyle sadece bir şair değil, aynı zamanda milletimizin ortak vicdanını temsil eden bir kahramandı.” dedi.
KOÇ: MEHMET AKİF, İNANCIMIZIN VE MİLLETİMİZİN SESİ
Programın açış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Turan Koç ise Mehmet Âkif Ersoy’un şiirlerinde toplumsal ve dini değerlerin en güzel şekilde ifade edildiğini belirtti. Prof. Koç, “Safahat’ı okudukça hem bir Müslüman olarak duruşumuzu daha iyi anlıyoruz hem de zihinsel bir gelişim yaşıyoruz. Mehmet Âkif, bizim destanımızı yazdı ve bu milletin dik duruşunu dünyaya haykırdı.” şeklinde konuştu.
"ONUN ESERLERİ GELECEĞE IŞIK TUTUYOR"
Burdur Mehmet Âkif Ersoy Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Canan Olpak Koç, Mehmet Âkif’in edebi kimliği, eserleri ve toplumsal etkisi üzerine kapsamlı bir konuşma yaptı. Koç, “Mehmet Âkif, yalnızca Türkiye için değil, insanlığın ortak vicdanına hitap eden bir isimdir. Şiirlerinde milli kimlik ve bağımsızlık mücadelesini işlerken, halkın duygularına tercüman oldu. İstiklal Şairimiz, Rabindranath Tagore ve Pablo Neruda gibi dünya edebiyatındaki diğer önemli isimlerle benzer toplumsal kaygılar taşıdı." dedi. Mehmet Akif’in memuriyet hayatındaki dürüstlüğünden, milli mücadeledeki fedakârlıklarına kadar pek çok konuda örnek sunan Doç. Koç, “Âkif, cehalete karşı en güçlü duruşu sergileyen isimlerden biri. Onun eserleri, sadece geçmişe değil, geleceğe de ışık tutuyor.” dedi.