Hazreti Mevlâna'nın 751. Vuslat Yıldönümü İZÜ’de Anıldı


24.12.2024

İZÜ Tasavvuf Araştırmaları Merkezi (İSTAM), Mevlâna'nın 751. Vuslat Yıldönümü vesilesiyle “Şeb-i Arûs: Mevlâna Günümüze Ne Söyler?” başlıklı bir etkinlik düzenledi.

Abdullah Tivnikli Konferans Salonunda düzenlenen program, İZÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kâmil Yılmaz’ın moderatörlüğünü üstlendiği bir panelle başladı. Panelde, Prof. Dr. Özcan Hıdır “Mevlâna, Öteki ve Ötesi” başlıklı sunumuyla Hazreti Mevlâna’nın insanlık için evrensel mesajlarına dikkat çekerken, Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya “Mevlâna’da Aşk Ahlakı” konusuyla Mevlâna’nın sevgi, hoşgörü ve ahlak anlayışını günümüzle buluşturdu.


YILMAZ: MEVLÂNA ANLAYIŞI BARIŞA VE KARDEŞLİĞE REHBERDİR
Programın açış konuşmasını yapan Prof. Dr. Hasan Kâmil Yılmaz, Mevlâna’nın mesajlarının bugün de insanlığa rehberlik ettiğini belirtti. Dekan Yılmaz, “Mevlâna, insanı ve toplumları derinden etkileyen kavgaların temel sebeplerine ışık tutarak, hakikat arayışına yönlendirdi. Onun sevgi, hoşgörü ve aşk anlayışı, evrensel barışa ve kardeşliğe dair önemli bir rehber.” dedi.

ÇETİNKAYA: MEVLÂNA’NIN AŞK ANLAYIŞI EVRENSEL BİR MEDENİYET TASAVVURUDUR
Panelde konuşan Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya ise Mevlâna’nın eserlerinin sadece tasavvufi bir metin değil, aynı zamanda evrensel bir ahlak rehberi olduğunu vurguladı. Prof. Çetinkaya, Mevlâna’nın öğretilerinin modern dünyadaki toplumsal sorunlara çözüm sunduğunu ifade ederek; “Mevlâna’nın aşk anlayışı, sadece Allah’a duyulan derin bir sevgiye dayalı değil, aynı zamanda insanları ahlaken güzelleştiren, nefsi terbiye eden ve evrensel barışı sağlayan bir medeniyet tasavvurudur. Onun hayat felsefesi, insanın kendini tanıması ve içsel yolculuğuyla, modern dünyanın yabancılaşma ve yalnızlık krizlerine de çözüm üretir.” ifadelerini kullandı.

HIDIR: MEVLÂNA’NIN DÜŞÜNCESİNDE ‘ÖTEKİLEŞTİRME’ YOKTUR
Prof. Dr. Özcan Hıdır da Mevlâna'nın yaşadığı dönemin şartlarına ve getirdiği ilmi birikimlere değinerek şöyle dedi: “Mevlâna, Anadolu'nun manevi mayalanma sürecinde sadece zahiri ilimlerle değil, aynı zamanda insani ilişkileri geliştiren irfani ilimlerle de ön plana çıktı. Bu ilimler, insanlığın asırlar boyunca ihtiyaç duyduğu bir rehberlik sundu ve Anadoluyu bu anlayışla şekillendirdi. Günümüzde de bu mütefekkir, irfani ve mutasavvıf alimlerin psikolojisine ve anlayışına ihtiyacımız var. Mevlâna’nın fikirleri, çağımızda da manevi boşlukların doldurulması adına ilham verici bir rol oynuyor. Mevlâna’nın düşüncesinde ‘ötekileştirme’ yoktur.”

Panelin ardından, sanat yönetmeni Prof. Dr. Mehmet Öncel ve postnişin Dr. Mehmet Nuri Uygun’un nezaretinde icra edilen “Acemişîran Mevlevî Ayini”, programa derin bir manevi atmosfer kattı. Neyde Hüseyin Avni Özaydın, udda Metin Özden, kanunda Mustafa Kemal Ata Arpaguş, dairede Bedirhan Büyükduman, kudümde ise Engin Baykal yer aldı. Serhanende Mehmet Öncel’in liderliğinde, hanendeler Mustafa Yasir Kılınç ve Ramazan Şimşek de seslendirdikleri eserlerle katılımcılara etkileyici bir deneyim sundu. Ney ve kudüm sesleri eşliğinde icra edilen sema gösterisi, Mevlevî geleneğinin manevi derinliğini gözler önüne serdi.



MEVLANA MEVLANA MEVLANA MEVLANA MEVLANA MEVLANA MEVLANA MEVLANA