İZÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından düzenlenen “Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer (KBRN) Tehditlerine Hazırlık” temalı “1. Ulusal KBRN Kongresi” gerçekleşti. Kongrede sağlık alanında KBRN tehditlerine karşı alınacak önlemler tartışıldı.
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünün düzenlediği “1. Ulusal KBRN Kongresi” Abdullah Tivnikli Konferans Salonunda gerçekleşti. “Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer (KBRN) Tehditlerine Hazırlık” temalı programa İZÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Nefise Bahçecik ve KBRN Savunma Politikaları Geliştirme Derneği Başkanı Prof. Dr. Levent Kenar’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katılım sağladı. Kongrenin açış konuşmasını yapan Dekan Bahçecik, organizasyonun amacının KBRN tehditlerine dair bilgi ve deneyim paylaşımı olduğunu vurguladı. Bahçecik, “KBRN tehditleri, karmaşık sorunlar içeriyor ve bu risklerin üstesinden gelmek için kamu, özel sektör, akademi ve sivil toplumdan birçok aktörün iş birliği yapması gerekiyor.” dedi. KBRN Savunma Politikaları Geliştirme Derneği Başkanı Prof. Dr. Levent kenar ise KBRN silahlarının sadece askeri değil, sivil hayatta da ciddi sonuçlar doğurduğunu ifade etti. Prof. Kenar, sağlık çalışanların bu tehditlere karşı hazırlıklı olmalarının hayati öneme sahip olduğunu vurguladı ve kongrenin etkili stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlayacağını söyledi.
KBRN ÇOK BOYUTLU OLARAK ELE ALINDI
Programın birinci oturumunda KBRN tehditleri üzerine uzmanların sunumları yer aldı. Prof. Dr. Levent Kenar kimyasal tehditler, Doç. Dr. Gürsel Karahan radyolojik olaylar, Prof. Dr. Mustafa Nizamettin Erduran ise nükleer tehditler konularında bilgi verdi. Doç. Dr. Mesut Ortatatlı, biyoterörizm hakkında kapsamlı bir sunum yaptı. İkinci oturumda ise KBRN tehditlerine hazırlık konuları gündeme getirildi. Sağlık Bakanlığı İstanbul UMKE Sorumlusu Samet Kılıç, medikal kurtarma süreçlerini aktardı. İstanbul AFAD Birlik Müdürlüğü görevlisi Seval Dedoğlu, Türkiye’nin afet müdahale planı ile ilgili bilgi verdi. Ayrıca, İstanbul AFAD KBRN Ekip Amiri Sefer Küçük, KBRN olaylarındaki müdahale süreçlerini içeren bir demonstrasyon gerçekleştirdi. Programın son oturumunda acil sağlık hizmetlerinde KBRN yönetimini ele aldı. Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Malik Türkay Esin, acil sağlık hizmetleri üzerindeki etkileri paylaştı. Doç. Dr. Mesut Ortatatlı, hastane dekontaminasyon ünitesi örneği üzerinden bilgiler aktarırken Doç. Dr. Aynur Şahin toksik terörizmde görülen klinik sendromlar ve acil yönetim konusunu ele aldı.