“Prof. Dr. Sadettin Ökten ile Hasbihal” İZÜ’de Gerçekleşti


Tasavvuf Araştırmaları Merkezi (İSTAM) ve İslami İlimler Kulübü tarafından organize edilen, “Prof. Dr. Sadettin Ökten ile Hasbihal” programı, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesinde gerçekleşti.

Programın ev sahipliğini, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kâmil Yılmaz yaptı. İlim Yayma Vakfı Genel Müdürü İdris Tankut Küsmezer de protokolde yerini aldı.

Yoğun katılımın gözlemlendiği organizasyon, Kur'an-ı Kerim Tilaveti ile başladı. Açılış konuşmasını yapan İZÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kâmil YILMAZ, “Bahar güzeldir. Ancak bahar çiçekleri gibi evlatlarımızın üstadı dinlemesi daha güzeldir” diyerek, sözü Prof. Dr. Sadettin Ökten’e bıraktı.

“Külliyelerin manasını aradım.” diyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Sadettin Ökten, vakıf müessesesinin önemini anlattı.

Katılımcıların pür dikkat izlediği programda Ökten, “Biz değere göre kurgu yapıyoruz. Derneğimiz yoktu oldu. Partimiz yoktu oldu. Medeniyet dediğimiz hadise, insanın gönlünde ve zihninde yer alan değerler sistemidir.” dedi.

Değerlerin tarihten bugüne yansımalarına dikkat çeken Ökten “Sizi siz yapan değerlerdir. İnsan dışında hiçbir varlıkta değer kavramı yoktur. Biz eylemlerimizi gerçekleştireceğimiz zaman var oluyoruz. Güçlü bir toplumsal yapımız varsa değerlerimizi hayata geçirebiliriz.” açıklamasında bulundu.

“İnsanların maddenin ötesinde simgeye de ihtiyaçları vardır. Simge duygu ve akla hitap eder.” İfadeleriyle aklın ve maneviyatın önemine değinen Prof. Dr. Sadet Ökten, tarihten örnekler vererek konuşmasını şu şekilde sürdürdü;

“Osmanlı dönemindeki otorite, 3G modeliyle işlerdi. Güvenlik, geçim ve gelişim. Süreç ahlak sistemine göre ilerlerdi. Eski dönemin belgelerini okuyacağız. Ancak bugünün değerleriyle o döneme bakmayacağız. O dönemdeki gözle göreceğiz. Ayrıca bugüne baktığımızda yoğun bir yapılaşma görüyoruz. Bizim medeniyetimizin İstanbul’a hediye ettiği külliye yapılarımız var. Ne yazık ki kaybolmuş durumda. Biz ise her şeye rağmen üretmek zorundayız. Eğer kendi memleketimizde idareciysek üretmeliyiz.”

Katılımcıların can kulağıyla dinlediği program, Prof. Dr. Sadettin Ökten’e hediye takdimi ve fotoğraf çekimiyle son buldu.



sadettin_okten_izu_13 sadettin_okten_izu_12 sadettin_okten_izu_10 sadettin_okten_izu_9 sadettin_okten_izu_8 sadettin_okten_izu_7 sadettin_okten_izu_6 sadettin_okten_izu_4 sadettin_okten_izu_2 sadettin_okten_izu_1 sadettin_okten_izu_3