İlim Yayma Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti ve Vefa İlim Yayma Mezunları Derneği (VEFADER) iş birliğinde düzenlenen İlim Yayma Ailesi 17. Geleneksel 1 Ocak Buluşması üniversitemizin ev sahipliğinde Halkalı Merkez Kampüsümüzde gerçekleşti.
Programa, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanlığı iletişim Başkanı Fahrettin Altun, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, ilim Yayma Cemiyeti Genel Başkanı Yusuf Tülün, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, İlim Yayma Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bolat ile İlim Yayma mezunları katıldı.
Programda konuşan TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, dünyanın insanlık tarihinin en büyük değişim dönemlerinden birinden geçtiğine işaret ederek, şunları kaydetti: "İktisat ve siyaset anlamında büyük bir değişimden geçiyoruz. Değişimin içinden geçen insanlar olarak bunun büyüklüğünü tam olarak idrak etmemiz mümkün değil. Kronikler, tarihçiler için çok önemli. Ama tarih kroniklerden okunduğu zaman olağanüstü bir şey yok. Kronikçiler her şeyi saat saat yazar. İstanbul'un fethini kronikçilerden baktığımızda tarihleri görürüz. Ama yıllar sonra İstanbul'un fethi bir çağın kapandığı bir çağın açıldığı dönem olarak ifade edilir tarihçiler tarafından. Bugün de çok büyük bir dönüşümün içindeyiz. Belki de insanlık tarihinin en uzun yıllarını, aylarını, haftalarını ve günlerini yaşıyoruz. Büyük paradigmanın değiştiği, yeni paradigmanın ortaya çıktığı bir dönemdeyiz. Mücadele devam ediyor." diyerek sözlerine son verdi.
Cumhurbaşkanlığı iletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun ise, İlim Yayma Cemiyetinin öğrencilik dönemlerinde kendilerine de yuva olduğunu ve sosyalleşmeleri açısından önemli katkılar yaptığını anlatan Altun, bu kuruma emeği geçen herkese teşekkür etti. İlim Yayma Cemiyetinin ilim ve irfanı esas alarak milleti gözeten bir ocak olduğunu hatırlatarak, buradaki talebeliğinin 1990’lı yılların ortalarına denk geldiğini aktaran Altun, bu dönemin, uluslararası müesses nizamın Türkiye'yi iyice baskıladığı ve baskının da karşılık bulduğu yıllar olduğunu söyledi. Altun; "Türkiye'de toplumsal adaletsizliğe sebebiyet veren çarkların kırılması noktasında çok önemli adımlar atıldı. Şimdi küresel alandaki adaletsizliği, bu adaletsizliğin arkasındaki çarkları kırma zamanıdır. Bu noktada mücadelemiz artık uluslararası küresel bir adalet mücadelesidir" dedi.
İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan da konuşmasında İlim Yayma Vakfının 50. yılında olduklarını ve bu kapsamda birçok faaliyet gerçekleştireceklerini dile getirdi. 50. yıl kapsamında ilk buluşmalarını yaptıklarını belirten Bilal Erdoğan, katılımcılardan ellerinde etkinliklerine katkı sağlayacak bilgilerin ise paylaşmalarını istedi.
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar konuşmasında 2010 yılından beri Prof. Dr. Sabahattin Zaim hocamızın ismi ile müsemma olan üniversitemiz ile 1890’lı yıllarda Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un öğrencilik ve hocalık yaptığı bu ortamda 133 yıldır devam eden bir eğitim yuvası olduğunu ifade ederek konuşmasına devam etti. 2023 itibarıyla üniversitemizde 12 bin civarında lisans ve lisansüstü öğrencimiz, 600’e yakın da akademi ve idari personelimiz bulunduğunu ifade etti. Acar, üniversitemize emek veren ve katkıda bulunan herkese teşekkür ettiğini dile getirdi. 2023 yılı ülkemizin 100. Kuruluş yıldönümü olması vesilesiyle önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade ederek sözlerine son verdi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İlim Yayma Cemiyeti tarafından bu yılın konusu olarak seçilen "VEFA" ve "İSAR “ın, insanın içini ısıtan önemli değerler olduğunu ifade etti. Varlık içinde paylaşmanın, darlık içinde paylaşıma göre nispeten daha rahat olduğunu anlatan Erbaş, "Varlık içinde olduğu halde vermeyenler de var. Darlık içinde vermek ‘İsar’ demek, insanın kardeşini kendisine tercih etmesi demektir. İslam ile İslam dışı sistemler arasındaki en bariz fark İsar'dır. İslam dışı sistemler 'benim daha iyi yaşayabilmem için senin yok olman, iflas etmen, ölmen lazım' der. İslam ise 'sizin iyiliğiniz için benim fedakarlık yapmam lazım' der. En önemli farklardan biri budur. Vefa, isar ve infak duygusu buraya getirir bizi." diye konuştu.
Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ise 2023 yılının, büyük zaferlerin, fetihlerin yılı ve Türkiye Yüzyılı olmasını temenni ettiğini vurgulayarak, "Büyük ve güçlü Türkiye öncülüğünde adil bir nizamı alemi kurmak için 2023 yılını hep beraber vefa yılı ilan edelim." dedi.
Program sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve Cumhurbaşkanlığı iletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun’a hediye takdiminde bulundu.