Prof. Dr. İsmail Kara’nın "Cevdet Paşa’nın Layihaları" Kitabı Yayımlandı

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Kara’nın “Cevdet Paşa’nın Layihaları” isimli kitabı geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Dergâh Yayınları tarafından yayımlanan kitapta Osmanlı'nın yetiştirdiği en değerli devlet adamlarından biri olan Cevdet Paşa ile ilgili önemli bilgiler yer alıyor.

İyi yetişmiş bir medreseli olarak dikkat çeken Cevdet Paşa, bürokraside kendini göstererek, vezirlik makamına yükselmiştir. Medresede yetişen Cevdet Paşa, Tanzimat politikalarını ve modernleşme fikrini benimsemiştir. Islahat, idare, hukuk, eğitim, vakıflar, tarih ve ders kitapları kaleme almıştır.

Arşivlerin derlenmesiyle bir araya getirilen “Cevdet Paşa’nın Layihaları” kitabında, Cevdet Paşa’nın, kimi risâle hacmindeki 96 metni yer alıyor. Eser, hem onun fikirlerini ve arayışlarını vermesi hem de Osmanlı modernleşmesinin istikametlerini ve siyasetlerini göstermesi açısından yeni ve önemli bilgileri okuyuculara sunuyor.

Cevdet Paşa'nın Layihaları