Türkiye ve Pakistan’ın Teknoloji Şirketleri İZÜ’de Buluştu

Pakistan ve Türkiye’den önemli isimlerin katıldığı “Pakistan Tech Summit” etkinliği 25-26 Ekim 2021 tarihlerinde İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. Silikon Vadisi ve Norveç'in ardından üçüncüsü gerçekleştirilen zirveye, Pakistan ve Türkiye'nin hükümet yetkililerinin yanı sıra, iki ülkenin girişimcileri, teknoloji uzmanları, girişimcilik merkezi temsilcileri katıldı.

Türkiye ve Pakistan arasındaki iş birliklerini artırmak, Türk girişimcilik ve teknoloji ekosistemi ile Pakistan iş dünyası arasında bağlantı kurmak amacıyla düzenlenen zirve, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Pakistan Bilim ve Teknoloji Bakanı Shibli Faraz, Pakistan Federal Hükümet Bakanlarından Atif Khan, Pakistan'ın İstanbul Başkonsolosu Bilal Khan ve İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut'un katıldığı etkinlikte, 250'yi aşkın girişimci ve teknoloji şirketi bir araya geldi.

Etkinliğe video konferans ile katılan Pakistan Bilim ve Teknoloji Bakanı Shibli Faraz, Pakistan hükümetinin start up’ların büyümesi ve rekabet etmesi için ortam hazırlamak yönünde çalışmalar yürüttüğünü ifade etti. Pakistan’ın teknoloji sektöründe sunduğu muazzam fırsatların altını çizen Faraz, bu tarz etkinlikleriz Pakistanlı girişimcilerin yeteneklerini sergilemek ve teknoloji ekosistemini beslemek için önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Bakan Yardımcısı Fatih Kacır, etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarından, teknolojide sağladığı ilerlemeden bahsederek, iki ülke arasındaki ilişkilere değindi.

Kacır, “ İki ülke arasında bu tür bir iş birliği bizim için misyon olan “daha iyi bir dünya yaratmak” fikri için bir zorunluluktur” diye konuştu. Fatih Kacır programda yaptığı sunumda Türkiye’nin 2023 yılına kadar 1 milyar dolarlık start-up’a ulaşmayı hedeflediğini belirtti.

Pakistan Federal Hükümet Bakanlarından Atif Khan konuşmasında iki ülkenin teknoloji sektörüne odaklanması gerektiğini söyledi. Khan, “ Teknoloji size coğrafi sınırların dışına çıkma fırsatı verir. Uygun eğitimi almanız halinde dünya vatandaşı olmanızı ve uluslararası senaryolarda rekabet etmenizi sağlar” diye konuştu.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut teknoloji sektörünün iki ülkenin genç nesli ve geniş nüfusu için büyük avantaj olduğunu ifade ederek “ Onları iyi eğitimle, iyi ve çağdaş teknolojilerle hazırlayabilirsek gelecek coğrafyamızındır” dedi. Prof. Dr. Mehmet Bulut konuşmasında İZÜ kampüsünde yer alan Zaim Teknopark’ı önümüzdeki ay içerisinde faaliyete açmayı hedeflediklerini söyledi.

Pakistan'ın milli hava yolu firması Pakistan Uluslararası Havayolları'nın (PIA) havacılıktaki teknolojileri süreçlerini yöneten Hitit Bilgisayar'ın yetkilileri ise iki ülkenin teknoloji alanındaki stratejik ortaklarına örnek çalışmalarını anlattı.

DSC_5854 DSC_5864 DSC_5871 DSC_5887 DSC_5893 DSC_5896 DSC_5898 DSC_5903 DSC_5911