Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank İZÜ Mühendislik ve Teknoloji Günleri ‘ne Konuk Oldu

IEEE İZÜ Öğrenci Kulübü tarafından düzenlenen “Mühendislik ve Teknoloji Günleri” 21-24 Mayıs tarihleri arasında online olarak düzenlendi. Açılış oturumuna Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katıldığı etkinliğe dört gün boyunca sektörün önemli isimleri katkı sağladı.

Etkinliğe video konferans yöntemiyle katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank konuşmasının başında İZÜ’lü gençlere hitaben “Mühendislik ve Teknoloji Günleri vesilesiyle sizlerle bir araya gelmekten duyduğum memnuniyeti belirtmek istiyorum. Yıllardır başarılı şekilde bu farkındalığı aşılayan öğrenci kulübümüzü de tebrik ediyorum. Görüyorum ki doğru işlere kafa yorup, vaktinizi kıymetli bir şekilde harcıyorsunuz. Kendinizi geliştirmenin bu ülke için katma değer üretmenin peşinde koşuyorsunuz. Aranızdan çok başarılı mühendis ve girişimcilerin çıkacağına inanıyorum” diye konuştu.

Türkiye'nin yazacağı teknoloji tabanlı başarı hikâyesinin aktörünün gençler olacağını ve gençlerden beklentilerinin büyük olduğunu vurgulayan Varank, "Lütfen cesur olun, girişimci bir ruha sahip olun, risk almaktan çekinmeyin, Ar-Ge yapmanın mantığını öğrenin, yenilikçilik en temel prensibiniz olsun. En önemlisi de hedefleriniz ve hayalleriniz olsun" diye konuştu.

Varank, gençlerin ilham alabileceği örneklere de işaret ederek, Ipod'un mucidi Steve Jobs'un kızına "O saçma 'walkman'ine ve tuğla gibi kasetlere katlanamıyorum. Cebine yüzlerce, binlerce müziği sığdıracağım." dediğini ve bunu başardığını anlattı. Türkiye'den de bir başarı hikayesi paylaşan Varank, şöyle konuştu:

"Youtube'da rahatlıkla bulabileceğiniz ve 2005 yılında kaydedilmiş bir video var. Bu videodaki genç, geliştirdikleri aracın uçuş demosuyla ilgili bir konuşma yapıyor. Konuşmasında öyle süslü, ağdalı cümleler yok ama sarsılmaz bir irade var. Özetle şunu diyor: 'Bu ve benzeri projeler desteklenirse bizim yapamayacağız hiçbir şey yok. Destek verilirse 5 sene içinde bu alanda dünya lideri olabiliriz.' Bu genci zaten biliyorsunuz. Bugün Irak'ta, Suriye'de, Libya'da ve Azerbaycan'da ülkemizin göğsünü kabartan Bayraktar TB2'nin mimarı Selçuk Bayraktar. İşte inandığınızda, cesur olduğunuzda, girişimci bir ruha sahip olduğunuzda hayallerinizin bile ötesine geçebilirsiniz. Bir de arkanızda size inanan, güvenen, sizi destekleyen çelikten bir irade olunca, kurulu düzenlerin kökten sarsıldığı gelişmelere vesile olabilirsiniz. Bakınız bir zamanlar parasıyla dahi insansız hava aracı ithal edemeyen, alsak bile uçuramayan, bakımlarını yaptıramayan bir Türkiye vardı. Bugün aynı Türkiye'nin geliştirdiği SİHA'ların Avrupa semalarında süzüleceği bir dönemi yaşıyoruz"

Programın açılış oturumunda konuşan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut İZÜ öğrencilerinin mühendislik alanında son yıllarda aldığı başarılı sonuçlara değindi. Prof. Dr. Mehmet Bulut konuyla ilgili “ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğrencilerimiz son yıllarda önemli başarılara imza atıyor. Özellikle geçtiğimiz yıl uluslararası ve ulusal yarışmalarda aldıkları ödüller bizleri oldukça sevindirdi. Öğrencilerimiz bu ödülü denizi temizleyen robotik bir araç üreterek kazandı. Bu çalışma sürdürülebilirlik ve çevre açısından büyük önem taşıyor. Öğrencilerimizin böyle güzel ve anlamlı bir çalışma ile başarı kazanması bizleri gelecek için ümitlendirdi” diye konuştu.

Dört gün boyunca süren etkinlikte ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, ULAKBİM Enstitü Müdürü Mehmet Mirat Satoğlu ile birlikte sektörün en öenmli temsilcileri katıldı.

Etkinlik kapsamında gerçekleştirilen tüm programları IEEE İZÜ öğrenci kulübü youtube sayfasından takip edebilirsiniz.

TEKNO-7X5