İslamofobi ve Yeni Zelanda’da Yaşanan Saldırılar Tartışıldı

Son yıllarda şiddeti artan İslamofobi ve yapılan saldırılar İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde düzenlenen seminerde tartışıldı. Yeni Zelanda’da geçtiğimiz hafta yaşanan terör saldırısının da konuşulduğu program İSEFAM Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

İZÜ bünyesinde çalışmalarını sürdüren İslam ve Küresel İlişkiler Merkezi’nin organize ettiği programa konuşmacı olarak İZÜ Öğretim Üyeleri Dr. Yusuf Kaplan ve Prof. Dr. Sami Al- Arian katıldı. "Islamophobia, New Zealand, and Hate: The Rise of White Supremacists" başlığıyla İngilizce olarak düzenlenen seminere öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

İslamofobinin, ırkçılığın diğer bir ismi olduğunu belirten Prof. Dr. Sami Al-Arian “Müslümanlar geçmişten beri çok dışlandı ve dışlanmaya devam ediyor. Medyada Müslümanları terörist gibi gösteren haberler, makaleler yer alıyor. İslamiyet aslında Müslümanlığın özgürlük, adalet, barış içinde yaşama düzeni olduğunu anlatıyor. Ancak insanlar bunun dışında şeyler yapıyormuş gibi gösterilmeye çalışılıyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Sami Al-Arian konuşmasının devamında “Rengi, dili, ırkı, kültürü yüzünden insanlardan nefret edilmemeli. Herkes dinini yaşayabilmeli. Camiye gidebilmeli, dua edebilmeli. Farklı fikirlere açık olmamız gerekiyor” dedi.

İZÜ Öğretim Üyesi Dr. Yusuf Kaplan bazı ülkelerde İslam’dan nefret edildiğini vurgulayarak “Bazı ülkelerde bütün medeniyetler birlikte yaşıyor. Herkesi kültürleri iç içe. Ama bazı yerlerde ise problemleri çözmek için Batı teorileri kullanılıyor. Kudüs’te, Bosna’da savaşları görüyoruz. Kadınlara ve çocuklara tecavüz ediliyor. Buradan da anlıyoruz ki bu bir İslam fobisidir. İslamdan nefret ediyorlar. Bu saldırılar medeniyetle bağdaşmıyor. Çünkü medeniyet silaha karşıdır” diye konuştu.

ISO_6996 Dr. Yusuf Kaplan