İZÜ Öğrencileri, Robot El Üretti

IEEE İZÜ öğrencileri tarafından üretilen Robotel, 13 yaşındaki Melisa’ya teslim edildi.

Elektrik, elektronik, bilgisayar, otomasyon ve diğer birçok alanda, mühendislik teori ve uygulamalarının gelişimi için çalışan IEEE İZÜ öğrencileri, destekledikleri yeni bir sosyal sorumluluk projesiyle gündeme geldi. IEEE İZÜ tarafından desteklenen projelerden biri olan Robotel sayesinde, protez ihtiyacı duyan bireylere kişiye özel ölçü ve niteliklerde 3 boyutlu yazıcılarla üretilmiş, ekonomik ve kullanılabilir robot el üretimi gerçekleştirdi. Üretilen robot el, bir eli doğuştan kayıp olan Melisa’ya umut oldu.

Uluslararası bir hareketten yola çıkılarak oluşturulan, Robotel projesi ile doğuştan ya da kaza sonucu ellerini kaybeden ve protez takma süreci daha sıkıntılı olan çocukların yeni bir ele kavuşması sağlanıyor. Çocukların gelişimiyle birlikte sık sık değiştirilme zorunluluğu olan protezler, orta ve düşük olan ailelerin karşılayabileceği fiyatlardan çok üstünde. Bu durum, birçok çocuğun protez sahibi olmasını engelliyor.

IEEE İZÜ gönüllü öğrencileri bütün bunları dikkate alarak Robotel projesine başladı.  Alınan bilgilerin ardından,bir eli doğuştan kayıp olan 13 yaşındaki Melisa Gökgöz ve ailesi ile iletişime geçildi. Melisa ve ailesi robot el için ölçü alınmak üzere İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde misafir edildi.

Modelleme ve ölçeklendirme çalışmalarına başlayan öğrenciler, son olarak 3D yazıcıdan model basımını tamamladıkları robot eli Melisa’ya uygulama aşamasını da başarıyla sonuçlandırdı. Ekibin bir aylık çalışmasının sonucunda 27 Aralık 2018 tarihinde Robotel Melisa’ya teslim edildi.

IEEE İZÜ Gönüllü ekip üyeleri Muaz Dervent, Moustafa Bekir, İremnaz Çay,  Sinem Sena Ertaş, Merve Boşna, Abdülkerim Aksak ve Hossein Mohammadi’ye verdikleri emek ve gösterdikleri hassasiyetten dolayı teşekkür ederiz.

IEEE İZÜ

Tüm mühendislik ve pozitif bilim dallarına ve teknolojiyle ilgilenen herkese hitap eden bir öğrenci kulübü olan IEEE İZÜ, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi bünyesinde eğitimler, yarışmalar, konferanslar düzenleyip sosyal sorumluluk projeleri yürütüyor.

6C0ABAA4-C56C-4C4F-835E-9B84F4210AD0 IMG_7908 IMG_7897 IMG_7901 IMG_7887 IMG_7872