Prof. Dr. Kadir Canatan'ın Yeni Kitapları Raflarda

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Canatan'ın yeni yayımlanan üç kitabı raflardaki yerini aldı. İnsan Felsefesi, Eğitim Felsefesi ve Din Felsefesi başlıklarıyla kaleme alınan üç eser Beyan Yayınları tarafından basıldı.

İnsan Felsefesi

İnsan Felsefesi"İnsan hakkında sorulması gereken doğru soru, İnsan kimdir? sorusudur. İnsanın insanı anlaması ve araştırması özneler arası bir ilişkidir. Araştırıcı özne olduğu gibi araştırmaya konu olan insan da öznedir. Özneler arası ilişki bir diyalog ilişkisidir. Diyalog sadece iki taraf arasındaki bir konuşma değil, iki tarafın birbirini daha işin başında eşit temelde kabul etmesi ve tanıması eylemidir. İnsan felsefesini, insanın kendini anlama ve tanıma çabası olarak görebiliriz. Kendi dışındaki varlıklar hakkında tefekkür eden insanın bir gün dönüp kendisini de tanımak istemesi doğal ve beklenen bir durumdur. İnsanın kendini tanıması, kendi imkânları ve donanımı hakkında tefekkür etmesi, onun parçası olduğu dünyayı da tanımasını kolaylaştıracaktır. En azından kendi sınırlarını ve imkânlarını daha iyi bilmesini sağlayacaktır."

Eğitim Felsefesi

Eğitim Felsefesi"Bu eğitim sisteminden geçen kuşaklar özgün ve yaratıcı değil taklitçi; özgür ve bağımsız değil bağımlı; özgüven sahibi değil özgüveni düşük; girişimci değil korkak ve çekingen; ahlaklı ve duyarlı değil ahlaki duyguları zayıf ve sorumsuzdurlar. Yeni bir insan tipi yetiştirmek istiyorsak yeni bir pedagojiye ihtiyacımız olduğu aşikârdır. Yeni pedagoji, kendi eğitim felsefemize yaslanmalıdır. Her eğitim felsefesi olan ve olması gereken şekliyle bir insan modelini esas alır ve belirli bir insan tipini yetiştirmek ister. Bu açıdan bakıldığında eğitim felsefesi, bir insan yetiştirme sanatıdır."

Din Felsefesi

Din Felsefesi"Din, her şeyden önce insan hayatını anlamlandıran ve insanın varoluşsal problemlerine çözümler getiren bir sistemdir. Din felsefesi, dinler tarihi ve kelam gibi disiplinleri ham malzeme olarak ele alır ve en dipteki meseleleri çözümlemeye çalışır. Dini kavram ve inançları, temel varsayımları itibariyle ve karşılaştırmalı olarak ele alır. Din felsefesi, dinin hakikatini araştıran ve sorgulayan bir disiplindir. Felsefenin doğuşundan bu yana dini konular felsefi bir perspektiften ele alınmış ve insanoğlunun hangi ihtiyacına karşılık geldiği açıklığa kavuşturulmaya çalışılmıştır."

Kitap temini ve detaylı bilgi için tıklayın.