2. Uluslararası Müslüman Ümmet Konferansı Gerçekleştirildi

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi 14-16 Ekim 2018 tarihleri arasında Uluslararası Müslüman Ümmet Konferansı’na ev sahipliği yaptı. Üniversite bünyesinde çalışmalarını sürdüren İslam ve Küresel İlişkiler Merkezi’nin organize ettiği konferansa dünyanın saygın üniversitelerinden çok sayıda akademisyen katıldı. Üç gün süren konferansta İslam dünyasında yaşanan sorunlar masaya yatırıldı.

İslam ve Küresel İlişkiler Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Sami Al Arian konferansta İslam dünyasında çatışmalara yol açan, mezhepçilik, laiklik, milliyetçilik, sömürgecilik ve dinin toplumdaki yeri konularının tartışıldığını belirtti.  Konferans kapsamında altı panelde dört farklı temanın ele alındığını ifade eden Al Arian, "Müslüman topluluklarda var olan birtakım sorunlar gerilimi artırıyor. Bizler de bu sorunları analiz edip anlamaya, çözüm üretmeye çalışacağız'' dedi.

"Sömürgeciliğin Orta Doğu'ya Yerleşmesi" ve 'İsrail'in, Filistin'i işgali' gibi birçok meselenin üç gün boyunca tartışıldığını aktaran Al Arian, ''Katılımcılar, Müslüman dünyasındaki sorunların, tüm dünyaya barış ve huzuru getirecek bir şekilde çözülmesi gerektiği mesajını verecek'' diye konuştu.

“Dünyanın Büyük Güçleri Sorunlara Göz Yummamalı”

Konferans hakkında bilgi veren İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, "İslam ümmetinin geleceği konusunu milliyetçilik, emperyalizm, yeni sömürgecilik olmak üzere bütün bu konuları dünyanın en iyi üniversitelerinden alanında yetkin akademisyenlerle, ülkemizin, başta İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nin akademisyenleri üç gün boyunca burada İslam dünyasının, belki de dünyanın geleceğini her yönü ile tartışacağız. Öğrencilerimiz ve hocalarımızı buluşturacağız. Ülkemiz, bölgemiz ve dünyada birçok sorunlar var. 'Bu sorunlara akademinin katkıları neler olabilir' gibi konuları konuşacağız" dedi.

"Bu tür konferansların sonunda bir bildiri yayınlıyoruz. Daha sonra dünyada bir işbirliğini geliştirmeye çalışıyoruz" diyerek sözlerine devam eden Prof. Dr. Mehmet Bulut, "Buradaki akademik kişiler bulundukları ülkelerdeki yöneticilerine hem fikirleri hem de dile getirdikleri önerileri ile mutlaka etki edecekler. Biz inanıyoruz ki halkın vicdanını seslendiren ve doğruları söyleyen bu akademisyenler, eninde sonunda yöneticiler tarafından dikkate alınacaktır. Hem dijital medya üzerindeki değişik platformlarda bu çalışmaları yönetiyoruz, hem yayınlayacağımız bildiri ile üç gün boyunca burada oluşacak sonuçların yöneticilere yansıtılacağını umuyorum. Dünyanın büyük güçlerinin yöneticileri de buradan ortaya çıkan fikirlere, çözüm önerilerine gözlerini ve gönüllerini açacaklarını düşünüyorum" ifadelerini kaydetti.

Arap Siyasetinin Geçmişi ve Bugünü Karşılaştırılacak

Konferansın katılımcılarından Columbia Üniversite'sinden Prof. Dr. Joseph Massad ise konuşmasında Arap siyasetinin 1945-1980 dönemi ile 80 sonrasını karşılaştıracağını ifade etti. "Eskiden Arap dünyasında ulusal kurtuluş denen ve 1945'ten 1980'lere kadar olan dönemdeki entelektüel ve kültürel üretim ile 1980 sonrasında gelen liberal rejimlerdeki üretim arasındaki kontrasta değineceğim" diyen Prof. Dr. Joseph Massad şunları söyledi:

"45-80 dönemindeki siyasetin konusu daha çok ekonomik gelişme yani gelir düzeyi eşitliği, ücretsiz eğitim ve sağlık iken, günümüzde bu siyasi politikaların öne çıktığını görmekteyiz. Arap dünyasındaki bu değişim hem seküler libarelleri hem de İslamist liberaller üzerinde etkileri oldu. İki grubun siyasi temsil gibi siyasi demokrasi konularında birleştiklerini görsek de Batı Filistin, Cezayir, Mısır ve Tunus'ta seküler liberallerin siyasi politikara İslamist libarellerden daha bağlı olduğunu gördük."

ISO_7693 ISO_7814 ISO_7805 ISO_7787 ISO_7761 ISO_7817 ISO_7903 ISO_8033 ISO_7816 ISO_8046 ISO_8040 ISO_8091 ISO_8505 ISO_8639 ISO_8453 ISO_8510