Geçmişten Geleceğe İslam Medeniyetinde Bilgi Bütünlüğü Sempozyumu Düzenlendi

Bilimler Tarihi Uzmanı Prof. Dr. Fuat Sezgin'in anısına İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde düzenlenen Uluslararası Geçmişten Geleceğe İslam Medeniyetinde Bilgi Bütünlüğü Sempozyumu, bu konuda çalışma yapan değerli akademisyenleri bir araya getirdi.

İZÜ ev sahipliğinde Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ankara Düşünce ve Araştırma Merkezi ve Uluslararası Saraybosna Üniversitesi işbirliğiyle bu alanda çalışmalar yapan tüm araştırmacıların katılımına açık olan sempozyum 12-13 Temmuz tarihlerinde İSEFAM Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.  Uluslararası Geçmişten Geleceğe İslam Medeniyetinde Bilgi Bütünlüğü Sempozyumu açılış programına İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve öğretim üyeleri katıldı.

"Günümüzde En Az 3 Dil Bilmek Gerekiyor”

Sempozyumu Bilimler Tarihi Uzmanı Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına düzenlediklerini anlatan İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, "Fuat Sezgin hocamız Müslümanların tarih boyunca bilime, ilme, teknolojiye ve medeniyete katkı için ömrünü vermiş bir hocamız. Dolayısıyla Müslümanları bilim ve teknolojik alanda yaptıkları katkıların bu bilgi meselesine bütüncül bir şekilde yaklaşmalarının da ne kadar önemli olduğunu da Fuat Sezgin hocamız çalışmalarıyla ortaya koydu" diye konuştu.

Bilim alanında Arapça, Osmanlıca ve İngilizce dillerinin önemine dikkat çeken Bulut, "Bugün çağın dili İngilizce ama bu İngilizcede özellikle bilime ait yani bilimsel kavramlarda yüzde 30'u Arapça, yüzde 50'si Yunanca, belki yüzde 20'si de Latincedir. Yani kendi ana dilinde İngilizce bilim üretiyoruz bugün ama çok azı İngilizce. Biz baktığımız zaman İslam bilim ve medeniyet tarihinde özellikle teknoloji tarihinde Arapçanın sadece İslam değil dünya bilim tarihine büyük bir katkısı var. Dolayısıyla en az üç dil bilmek gerekiyor. Bunlardan birincisi Arapça, ikincisi bizim medeniyet coğrafyamızın bin yıldır kullandığımız Osmanlı Türkçesi, üçüncüsü de bugün kullanılan dünya dili İngilizce" ifadelerini kullandı.

"Fuat Hocamız İslam Tarihine Işık Tuttu”

Sempozyumun açılış oturumunda sunum gerçekleştiren Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Açıkgenç ise, sempozyumun önemine dikkati çekerek, "Fuat Sezgin hocamız dünya çapında tanınmış bir bilim tarihçisidir. Özellikle İslam medeniyetinde bilimsel çalışmalarıyla tanınır. Hocamız İslam bilim tarihine ışık tutmuş çok büyük bir bilim tarihçimizdir. O açıdan ben de çok memnunum. Sempozyumun konusu da yine hocamızın konusuna yakın bir konu. Bilim tarihinde bilgi bütünlüğü üzerine olacak. Yurtiçi ve yurtdışından hocalarımız çeşitli bildirilerini sunacak" değerlendirmesinde bulundu.

İZÜ’nün iki gün boyunca ev sahipliği yaptığı sempozyumda, çeşitli üniversitelerden programa katılan akademisyenler 6 farklı oturumda sunumlar gerçekleştirdi.  Akademisyenler tarafından gönderilen özetler daha sonra hazırlanacak sempozyum kitapçığında yayımlanacak.

ISO_0106 ISO_0037 ISO_0146 ISO_9900 ISO_0202 ISO_9905 ISO_9951 ISO_9995