21. YADOT Toplantısı Üniversitemizde Düzenlendi

Üniversitemiz, bu yıl 21.’si düzenlenen Yabancı Dil Olarak Türkçe (YADOT) toplantısına ev sahipliği yaptı. Akademisyenlerin ve bu konuda çalışma yapan araştırmacıların buluştuğu toplantı,  28 Mart 2015 Salı günü İZÜ Kampüste düzenlendi.

Bu yılki konusu “kültürler arası anlayış” olarak belirlenen YADOT toplantısına alanında uzman pek çok akademisyen katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Akademisyenimiz ve İZÜ TÖMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Necmettin Özmen yaptı. Özmen, Türkçe öğretmenin inceliklerine değinerek, İZÜ TÖMER’in çalışmalarından bahsetti. İZÜ TÖMER’de yüzlerce öğrencinin Türkçe öğrendiğini ifade eden Özmen, yabancı akademisyenlerimizin de TÖMER’de Türkçe dersleri aldığını söyledi.

Toplantının konuşmacılarından Prof. Dr. İbrahim Dilek, temel Türkçede söz dağarcığı konusunu işledi. Türkçedeki söz dağarcığının nasıl tespit edilmesi gerektiği konusunda çalışmalarını aktaran Prof. Dr. Dilek, bu konuda yürütülen çalışmalardan örnekler verdi. Türkçe ve Arapça dillerinin ortak anlamlı kelimeleri konusunda konuşma yapan Fatih Çakmak ise Arapların kolay Türkçe öğrendiğine dikkat çekti. Çakmak, Türkçe ve Arapçada ortak anlamı karşılamak üzere kullanılan kelimelerin seslendiriş farklarını işledi.