Prof. Dr. Mehmet Bulut, MÜSİAD 18. Uluslararası İş Forumuna Katıldı

MÜSİAD'ın Asya'dan Avrupa'ya, Amerika'dan Ortadoğu ve Afrika'ya kadar 103 ülkeden 7 bin işadamını ağırladığı 18'inci Uluslararası İş Forumu (IBF) ve Fuarı 27 Kasım 2014 Perşembe günü başladı. 200 bin Türk işadamının da katıldığı organizasyon ve dört gün sürecek etkinliğin açılışına Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da katılım gösterdi. Açılış konuşmasında İslam ülkelerinden gelen katılımcılara "Türkiye yatırım için eşsiz bir ülkedir" mesajı veren Cumhurbaşkanımız, "Küresel krizlere aldırmadan, içeriden ve dışarıdan yapılan taarruzlara boyun eğmeden Türkiye ekonomisi istikrarla büyümeyi sürdürüyor. İhracatımız küresel ticaretteki daralmaya rağmen yaklaşık 5 kat büyüyerek, 160 milyar dolara yaklaştı. Türkiye IMF'ye olan borcunu kapattı. 2015'te G20'nin dönem başkanlığını da üstlendik. Küresel ekonomiye yön verme konusunda önemli bir sorumluluğu omuzladık" dedi.

İş forumunda akademik dünyanın temsilcilerinden birisi olarak yer alan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Bulut ise İslami finansın öncesinde İslam ekonomisi boyutu ele alınmadığı takdirde modern finanstaki "büyük gladyatörlerle" baş edilemeyeceğini kaydetti. Türkiye'de İslami finans konusunda geç kaldığını aktaran Rektörümüz, "Üniversitede eğitim düzeyinde de çok geri kaldık. Bu alanda doktora ilk defa bu sene üniversitemizde açıldı. Master programları ise 2-3 sene önce açılmaya başladı. Biz de Sabahattin Zaim Üniversitesi olarak bu alanda lisansüstü eğitim vermeye başlayan ilk üniversiteyiz. İslam ekonomisi ve finansını birlikte ele alabilmek için en önemli sorunumuz, zincirin halkalarının kopukluğu. Biz modern iktisadın her şeyini çok iyi biliyoruz. En az modern iktisattı bildiğimiz kadar İslam'ı, fıkhı, sünneti, icmâyı, kıyası bilmeliyiz" dedi. İslami finans alanında çok iyi yetişmiş uzmanlara ihtiyaç olduğunu söyleyen Rektörümüz, “İslami finans bilimin ve ilmin birleşmesi gereken bir alandır. Fetva verecek ilim insanlarının konunun ekonomik boyutuna da hâkim olması gerekiyor. Ancak bugüne kadar bu şekilde gelişmediğinden, İslami bankacılıkla ilgilenen kurumlar diledikleri konuda diledikleri fetvaları kolaylıkla almışlar” dedi.

Forumda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise, İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye ülkelere tercihli ticaret sistemini bir an önce hayata geçirme çağrısında bulundu. MÜSİAD Başkanı Nail Olpak ise her şeyi tek bir değere indirgeyen finans terörünün yeniden değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.