İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi TEKNOFEST'te

Milli ve yerli teknoloji alanında gelişmelere önderlik eden TEKNOFEST 20-23 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da düzenlendi. Bu yıl ilk kez düzenlenmesine rağmen büyük ilgi gören TEKNOFEST’e İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu 3 takım katıldı. Festival kapsamında 14 farklı kategoride düzenlenen yarışmalarda çok sayıda proje yarıştı.

İZÜ öğrencilerinin oluşturduğu ilk takım Bilgisayar Mühendisliği 4. sınıf öğrencilerinden Fatih Tüfekçi, Ömer Ali Erdemir, Harun Şaybak, Saeed Johar ve yüksek lisans öğrencisi Metin Koç’un oluşturduğu “NU.D-38” oldu. “NU.D-38” takımı İHA destekli İKA ile Labirent Çözme kategorisinde yarıştı. Ekip, kendi kategorilerinde 3 kritik elemeden başarı ile geçerek yarışmaya katılmaya hak kazanan 35 takımdan biri oldu. Bu kategoride parkuru bitirebilen ekip olmamasına ragmen, öğrencilerimize ait İHA araçları otonom olarak GPS'den bağımsız olarak uçmayı başararak büyük takdir kazandı.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi TEKNOFEST'teİstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi TEKNOFEST'teİstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’ni temsil eden bir diğer ekip ise Yazılım Mühendisliği 3. sınıf öğrencilerinden Moustafa Bekir, İremnaz Çay, Sinem Sena Ertaş ve Merve Boşna’nın oluşturduğu “İZÜ Robot” takımıydı. “İZÜ Robotik”, Robotik Fetih 1453 kategorisinde mücadele etti. Projenin amacı Fetih 1453 konusu üzerinden belirlenen gemi toplama, sular arasında karadan geçiş ve surları vurma gibi hedeflerdi. Öğrencilerimiz bu kapsamda robotlarını otonom amfibik savaş robotu olarak tasarladı. Hem suda hem de karada ilerlemeyi sağlayacak palet tasarımı, suyun dalga kuvvetini kıran ve hızlı ilerlemeyi sağlayan gemi şeklinde gövde tasarımı, hedef gemileri toplayıp belirlenen bölgeye bırakmayı sağlayacak iç ve dış iki parçadan oluşan kepçe mekanizması, surları yıkmak için tasarlanmış top atış sistemi projelerinin özgün yanları olarak dikkat çekti. Elemeler sonucu finale çıktıkları 14 takım arasında parkuru tamamlayan olmamasına rağmen İZÜ Robot Takımı’nın ÇAKABEY isimli robotları tasarım ve mekanizması ile katılımcıların beğenisini topladı.

Endüstri Mühendisliği 3.sınıf öğrencilerinden Hanife Rabia Gürdal, Melike İlhan, Nuriye Akpınar'dan oluşan “ERKE Takımı” tasarladığı Entegre Enerji sistemi ile TEKNOFEST’te  insanlık yararına teknoloji çevre kategorisinden yarışmaya katıldı. Ekibimiz, 70’den fazla projenin yarıştığı alanda ilk 5’e girme başarısı gösterdi.

ERKE Takımı'nın oluşturduğu sistemde güneş ve rüzgardan elde edilen elektrik enerjisi ile otomatik sulama sistemi çalıştırılıyor. Aynı zamanda kalan enerji diğer sistemlere ve şebekeye aktarılabiliyor. Biyogaz sistemi ile ise hayvansal organik atıktan verimli gübre ve ısınma için enerji elde ediliyor. Sistem kendi içinde kendi ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.