İZÜ Kütüphanesi’nde 1400’lü Yıllara Ait Kitaplar Sergileniyor

İstanbul’un en büyük kütüphanesi olma özelliğini taşıyan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, bünyesinde çok sayıda kıymetli eseri barındırıyor. Büyük bir özen gösterilen bu güzide koleksiyondan seçilen eserler kütüphanede sergileniyor. Sergide 1400’lü yıllara ait eserler yer alıyor.

En Eski Eser 1497 Yılına Ait

İZÜ Kütüphanesinde sergilenen en eski tarihli eser 1497 yılında yayınlanan “De consolatione philosophiae” isimli kitap. Kitabın yazarı dönemin önemli filozoflarından Boethius. Latince yazılmış bu eserde o dönemde yapılan felsefi çalışmalar anlatılıyor. 521 yıllık geçmişe sahip olan kitap “beşik baskı” diye adlandırılan ve az sayıda bulunan eserlerin örneklerinden. Kitabın “Felsefenin Tesellisi” adıyla yayınlanan Türkçe çevirisi de İZÜ Kütüphanesi’nde yer almakta.

Kütüphanede sergilenen bir diğer önemli eserin basım yılı ise 1554. Dönemin ünlü tarihçilerinden C. Plinii tarafından yazılan, dünya tarihini anlatan bu kitap da dönemin bilim dili olan Latince ile yazılmış.  Özenle korunarak bugüne kadar getirilen bu kitap da İZÜ Kütüphanesi’nde sergileniyor.

“Kütüphanemizi Tarihi, Nadir Eserler ile Zenginleştirdik”

Bernard Picart’ın yazdığı ve basım tarihi 1737 olan “Ceremonies et coutimes religieuses de tous les peuples du monde” isimli kitap kültürel ve sosyolojik tarih açısından büyük önem taşıyor. Eser toplam 7 ciltten oluşuyor. İZÜ Kütüphanesi’nde Müslüman toplumların konu edildiği 5. cilt sergileniyor. Dönemin İslam dünyasına ait çok sayıda gravürün bulunduğu kitapta Kabe’nin çizimini de bulmak mümkün.

Üniversitenin eğitim öğretimine katkı için bilimsel ve edebi kitaplarla büyümenin yanında önemli nadir eserleri de İZÜ Kütüphanesinin koleksiyonuna kattıklarını belirten Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Kasım Çelik “Kütüphanemizi en yeni yazılmış akademik eserlerin yanında tarihi, nadir eserlerle de zenginleştirmek istedik. Bu amaçla yaptığımız çalışmalar ile hem İslam tarihi, hem de bilim tarihi açısından önemli nadir eserleri kütüphane bünyemize kattık. Bundan sonra da katmaya devam edeceğiz. Seçtiğimiz 30 civarında eseri okuyucuların beğenisine sunmak üzere sergiliyoruz. Şu ana kadar çok güzel geri dönüşler aldık. Konuya ilgi duyan herkesi Kütüphanemize bekleriz” diye konuştu.

ISO_3115 ISO_3127 ISO_3131 ISO_3057 ISO_3044 ISO_3063 ISO_3082