Bölümümüze ait öğrenci uygulama ve Ar-Ge laboratuvarları bulunmaktadır. Laboratuvarlar ve laboratuvarlara ait ekipmanlar lisans ve lisansüstü öğrencilerimizin ders, proje, tez ve staj çalışmalarında kullanımlarına sürekli olarak açıktır. Laboratuvarlarda öğrencilerimiz lisans derslerinde gruplar halinde, lisansüstü derslerde ve proje kapsamındaki araştırma faaliyetlerinde bireysel olarak çalışma olanağına sahiptirler. Lisans derslerinin laboratuvar uygulamaları dersin sorumlu öğretim elemanı ve en az bir adet Araştırma Görevlisi nezaretinde gerçekleştirilmektedir.
1. Gıda ve Ar-Ge Laboratuvarı
Altyapısı üniversite yönetimi ve bölümümüz öğretim üyelerinin projeleri ile kurulmuş olan Gıda ve Ar-Ge laboratuvarlarında, birçok niteleyici ve niceleyici gıda analizleri, yeni gıda formülasyonları dizaynı, in vitro sindirim çalışmaları, makro ve mikro gıda bileşenlerinin tanımlanması, ekstraksiyonu ve saflaştırması gibi birçok araştırmanın yapılmasına imkân sağlamaktadır.

2. Kimya Laboratuvarı
Bölümümüz Kimya Laboratuvarı, kimyasal analizlerin yanı sıra, nanoteknoloji çalışmalarının da yapıldığı bir araştırma laboratuvarıdır. Bu çerçevede, laboratuvarımızda elektroeğirme, spektrofotometre ve spektroflorometre cihazı bulunmaktadır.


3. Enstrumental Analiz Laboratuvarı
Enstrumental Analiz Laboratuvarı’nda öğrencilere Tahıl İşleme Teknolojisi ve Enstrumental Analiz derslerinin uygulamaları yapılmaktadır. Bu derslerin laboratuvar uygulaması laboratuvar kapasitesine göre belirlenmekte olup maksimum 4-5 kişilik öğrenci gruplarından oluşan 20 kişi ile gerçekleştirilmektedir. Enstrumental Analiz Laboratuvarı, aynı zamanda araştırma çalışmaları için de kullanılmaktadır. Ayrıca laboratuvarda; deneylerde kullanılan bir adet laboratuvar tipi değirmen, bir öğütücü, bir adet toz akış ölçüm cihazı, bir adet plazma ünitesi, bir adet santrifüj, bir adet kül fırını, bir adet hızlı nem tayin cihazı, bir adet çeker ocak, iki adet mekanik karıştırıcı ve bir adet hassas terazi bulunmaktadır.


4. Temel İşlemler Laboratuvarı
Temel İşlemler Laboratuvarında Gıda mühendisliğinde uygulanan bazı işlemler öğrencilere anlatılmaktadır. Öğrencilerin deney sırasında aldıkları verileri değerlendirerek konu ile ilgili hesaplamaları yapmaları, sonuç ve yorumlarını bir rapor halinde sunmaları sağlanmaktadır. Bu laboratuvarda dönem içerisinde derslerde verilen teorik bilgilerin pratiğe dönüşmesi amacı ile her bir derse özel deneyler yapılmaktadır. Her bir dersin laboratuvar uygulaması laboratuvar kapasitesine göre belirlenmekte olup maksimum 4-5 kişilik öğrenci gruplarından oluşan 20 kişi ile gerçekleştirilmektedir. Bu analizlerde her bir öğrencinin deneyleri bireysel olarak yapması sağlanmaktadır. Kimya, Mühendislik Temel İşlemleri, Et Teknolojisi, Süt Teknolojisi ve Bitkisel Yağ Teknolojisi derslerinin uygulamaları bu laboratuvarlarda yapılmaktadır.

5. Pilot Tesis
Bölümümüz Pilot Tesis’i kurulum aşamasındadır. Tesiste, özellikli ürün gruplarına yönelik ulusal ve uluslararası araştırma ve ürün geliştirme çalışmaları yürütülmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda laboratuvarda, bir adet sprey kurutucu bulunmaktadır. Pilot Tesis’te, alınacak ekipmanlarla bölümümüzün sonraki yıllarda Et Teknolojisi, Süt Teknolojisi, Tahıl İşleme Teknolojisi ve Bitkisel Yağ Teknolojisi gibi teknoloji derslerinin uygulamalarının yapılması planlanmaktadır. Ayrıca, yeni ürün geliştirme, ürün formülasyonlarında iyileştirme, farklı süreç koşullarının denenmesi, süreç optimizasyonu gibi çalışmalar hedeflenmektedir.

6. Mikrobiyoloji
Genel Mikrobiyoloji ve Gıda Mikrobiyolojisi derslerinde öğrenilen teorik bilgilerin uygulamasının yapıldığı laboratuvarlardır. Bu laboratuvarlarda, besiyeri hazırlama, mikrobiyal inokülasyon ve inkübasyonun yanı sıra hücre boyama deneyleri başta olmak üzere birçok analiz yapılmaktadır.
