TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal İZÜ’ye Konuk Oldu

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde “Kariyer Planlama ve Başarı” konulu konferansta öğrencilerle bir araya geldi. Üniversitenin Halkalı Kampüsünde gerçekleşen programa İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Konuşmasında, eğitim hayatı boyunca özel bir eğitim almadığını ve kendisine kariyer konusunda yol gösteren hiç kimsenin olmadığını belirten TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, bir zamanlar kendisinin de konferansa katılan öğrenciler gibi olduğunu ifade etti. Geleceği şekillendirecek 5 büyük etkiden bahseden Prof. Dr. Mandal, şu anda 'büyük ekonomiye sahip' olarak isimlendirilmeyen ülkelerin 2030 yılında dünyanın en büyük 12 ekonomisini oluşturacağını ve Türkiye'nin de bunlardan biri olduğunu söyledi.

Eskişehir'de eğitimine başladığını belirten Prof. Dr. Mandal kariyerine nasıl başladığını anlatarak, "Ben motor meslek lisesi mezunuyum. Herhangi bir özelliği olan bir aileden gelmiyorum. Annem ve babam ilkokul mezunu. Ancak iyi bir üniversitede okuma şansım oldu ve üniversiteden sonra TÜBİTAK bursu ile doktoramı yaptım. O nedenle TÜBİTAK'a ayrı bir aidiyetim var. Doktoradan döndükten sonra ODTÜ'ye gitmek istedim ama olmayınca Eskişehir Üniversitesi'nde başladım. Rektörü adayı oldum ve 300 oy aldım ama 90 oy alan atandı. Yani kariyer hayatınızda kapılar hiçbir zaman kolay açılmıyor" dedi.

"2030 Yılında Türkiye Dünyanın En Büyük 12 Ekonomisinden Biri Olacak"

Dünyada yaşanan teknolojik ve çevresel değişimlere de değinen Prof. Dr. Hasan Mandal, geleceği şekillendiren 5 temel olayın hızlı kentleşme, nüfus artışı, iklim değişikliği ve kaynakların tükenmesi, küresel ekonomik gücün el değiştirmesi ve çığır açan teknolojik değişimler olduğunu belirtti. Prof. Dr. Mandal, gıda ihtiyacının 2030 yılında dünya genelinde yüzde 35 artacağını da belirterek sözlerine şöyle devam etti: "2050 yılında dünyada beklenen nüfus artışında Afrika'nın payı yüzde 50. 2030 yılına kadar beklenen gıda talebinde beklenen artış yüzde 35. Gelecekte en fazla ihtiyaç olacak alanlardan biri gıda ve bu konuya sadece bir teknoloji olarak değil temel bilimler ile bakılması gerekiyor. 2030 yılına gelindiğinde dünyanın en büyük 12 ekonomisi, bugün için büyük ekonomi diye isimlendirilmeyen ülkelerin arasından çıkacak ve Türkiye de bunlardan bir tanesi. Son olarak da çığır açan teknolojik değişimler geleceği en çok etkileyen parametrelerden olacak."

Öğrencilere yönelik olarak gerçekleştirilen programın ardından akademisyenler ile bir araya gelen Prof. Dr. Hasan Mandal, “Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde Durum Değerlendirmesi ve TÜBİTAK Odaklı Yeni Süreçler” başlıklı bir sunum yaptı. Etkinlik sonrası kampüs turu yapan Prof. Dr. Mandal, İZÜlü öğrenciler ile sohbet etti.