3. Uluslararası İslam Dünyası Konferansı Gerçekleştirildi

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) bünyesinde faaliyet gösteren İslam ve Küresel İlişkiler Merkezi (CIGA), 13-15 Ekim 2019 tarihleri arasında Uluslararası İslam Dünyası Konferansı’na ev sahipliği yaptı. İZÜ Halkalı Kampüsünde bulunan İSEFAM Abdullah Tivnikli Salonu’nda gerçekleşen konferansta üç gün boyunca çoğunluğu Müslüman olan ülkelerdeki demokratikleşme süreci başta olmak üzere birçok önemli sorun tartışıldı. Konferansa dünyanın önemli üniversitelerinden dünyaca ünlü akademisyenler konuşmacı olarak katıldı.

Konferansın önemine değinen İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, “Medeniyet perspektifi içerisinde bütün bu meselelere bakmak üzere kurulan araştırma merkezleriyle çok esaslı çalışmalar yürütüyoruz. Buradaki çalışmaya dünyanın dört bir yanından önemli ilim adamları katıldı” diye konuştu.

Türkiye’nin İslam ülkeleri için rol model olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Bulut, “Türkiye, demokrasi, insan hakları ve özgürlükler bağlamında ulaşmış olduğu seviye ile bu ülkelere karşı bir merkez ülke rolünü esas aldı, İslam dünyasına model ülke oldu. Konferansta ilim adamlarının yaptığı konuşmalarla, Türkiye’nin bu gelişmiş demokrasisiyle İslam dünyasındaki diğer ülkelere nasıl örnek olabileceğine dair tespitlerin yapıldığını görüyoruz. Bu ülkelerin ideal demokrasiye ulaşmak için içinde bulundukları birçok sorun var. Bizim burada bütün meseleleri çözecek halimiz yok ama umuyoruz ki bu tür toplantılar, akademik çalışmalar İslam dünyasının sorunlarını çözmeye katkı sağlar” dedi.

“Konferans Müslüman Ülker İçin Eşsiz Bir Fırsat”

Konferans hakkında bilgiler veren CIGA Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Sami Al-Arian, “3. İslam Dünyası Konferansı, çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkede demokratik geçişleri engelleyen sivil-askeri ilişkiler başta olmak üzere birçok önemli soruna odaklandı. Alanında uzman 25 akademisyeni ağırlamaktan mutluluk duyduk. Bu kadar uzmanın böylesine önemli konuyu derinlemesine ele almak üzere bir araya gelmesi, derin analizler yapacak olması ve Müslüman toplumların ilerlemesini tartışacak olması eşsiz bir fırsattı” diye konuştu.

Üniversite olarak İslam dünyasının karşılaştığı sorunlarla ilgilenmeyi önemsediklerini belirten İZÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nasuh Uslu, “İslam ve Küresel İlişkiler Merkezi, her sene temel konularda en az 2 konferans düzenliyor. Bugünkü konferansımız da İslam ümmetinin sorunlarıyla alakalı. Konferansın konusu İslam dünyası açısından çok önemli. Sivil – asker ilişkileri, Müslüman ülkelerin çoğunda insan hayatını etkileyen önemli bir konu. Arap Baharı’ndan sonra İslam dünyasında bir iyileşme beklenirken ortaya çıkan siyasal ve askeri istikrarsızlıklar, çatışmalar mutlaka ele alınmalı. Sorunların niye ortaya çıktığını, Arap Baharı’nın neden istenilen noktaya götürülemediği tartışılmalı. Çünkü İslam dünyası bunların tam aksine istikrarsızlık ve çatışmalarla karşılaştı. Bu konuların bütün sivil toplum kuruluşları ve araştırmacılar tarafından ciddi bir şekilde ele alınması gerekiyor. Biz de bu çerçevede elimizden gelen katkıyı sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

İlk gün gerçekleştirilen oturumun konuşmacılardan biri olan Hamad Bin Khalifa Üniversitesi’nden Dr. Louay Safi ise bu ülkelerin en büyük sorunlarından birinin otokrasi olduğunu belirtti. “Bugün o coğrafyada yaşayan halklar, demokratik bir devlet istiyor” diyen Dr. Safi, “Devletin ülkeyi, halkın istediği şekilde yönetmesini, halka destek olmasını bekliyorlar. Çünkü otokratik ve baskıcı hükümetler tarafından yönetilmeleri bu İslam ülkelerinin en büyük sorunlarından biri. Dolayısıyla toplumun bu durumdan kurtulması için de Arap Baharı gibi meseleler yaşanıyor. Halk sokağa dökülüyor çünkü bu düzenin aynı şekilde devam etmesini istemiyor. Ama ben halkın galip geleceğini ve kaderlerini yeniden yönlendireceklerini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

facf5717-e402-4d87-9c1e-c2480c916240 85b3e5a5-67a7-41da-aed2-ee2e4df736c7 66cb552f-a8ca-4602-88e3-91a5d68b6be8 12ec5d32-f733-4d65-91e7-c48066a4d035 9db6093b-61db-4cb8-9dcc-8bdefb0c95b3