2. Abdülhamid Vefatının 100. Yılında İZÜ'de Anıldı

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ), Türkiye Yazarlar Birliği (TYB ve Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen), 2. Abdülhamid'i vefatının 100. yılında ilmi bir toplantıyla andı.

"100 Yıl Sonra Sultan 2. Abdülhamid Han" uluslararası ilmi toplantısı, 23-24 Şubat'ta İZÜ İSEFAM Konferans Salonu'nda düzenlendi.

Toplantıda, 2. Abdülhamid dönemi, dış politikadan günlük hayata kadar geniş bir yelpazede ele alındı.

Türkiye dışından Tunus, İran, Irak ile İngiltere'den ilim ve fikir adamlarının katıldığı toplantıda dönemin modernleşme, bürokratikleşme, merkezileşme, kültür-sanat, eğitim, dış politika, Filistin meselesi, İslam birliği gibi konuları konuşuldu.

Dr. Muhammed Enes Kala, Araş. Gör. Nur Salık ve Araş. Gör. Maşallah Nar'ın akademik yürütücü heyeti oluşturduğu toplantının ilmi heyetinde ise Prof. Dr. Abdülkadir Emeksiz, Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu, Prof. Dr. Ali El-Suli, Prof. Dr. Arif Bilgin, Prof. Dr. Azmi Özcan, Prof. Dr. Bülent Arı, Prof. Dr. Cevat Özyurt, Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Prof. Dr. Hüseyin Çınar, Prof. Dr. Kadir Canatan, Prof. Dr. Mehmet Bulut, Prof. Dr. Musa Yıldız, Prof. Dr. Mustafa Orçan, Prof. Dr. Safa Saygılı, Prof. Dr. Ş. Tufan Buzpınar, Prof. Dr. Turan Koç, Prof. Dr. Yaqup Zaki, Doç. Dr. Mehmet Ö. Alkan, Doç. Dr. Rahman Ademi, Doç. Dr. Şevki Duymaz, Dr. Mohammad Moussa, Dr. Muhammed Ali Muhammed Allo Hüseyin, Dr. Nasrollah Salehi ve Dr. Zoubeir Khalfallah yer aldı.

Açılış konuşmalarıyla başlayan toplantı, daha sonra gerçekleştirilen ilk oturumla devam etti. Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ın başkanlık ettiği ilk oturumda,  Prof Dr. Yakup Zeki, Prof. Dr. Ahmnet Tabakoğlu, Dr. D. Mehmet Doğan ve Prof. Dr. Mehmet Bulut konuşma gerçekleştirdi.

Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu, II. Abdülhamid'in en önemli hizmetlerinden birisinin yaygın telgraf sistemini kurması olduğunu belirterek, "Bunun önemini Atatürk'ün Nutuk'unu okuduğunuz zaman görürsünüz. Atatürk orada der ki; 'Biz istiklal Savaşı'nı telgraf sayesinde kazandık.' Yani Abdülhamid'in kurduğu telgraf ağı oldukça önemliydi." dedi.

Tabakoğlu, II. Abdülhamid döneminde ekonomi, bürokrasi, eğitim alanlarındaki gelişmelere değindi. Birçok yeni teknolojik gelişmeyi Osmanlı'ya getiren Abdülhamid'in denetlenmesinin zor olduğunu düşünmesi nedeniyle telefona ise mesafeli olduğunu anlatan Tabakoğlu, şunları aktardı: "Abdülhamid'in yaptığı en önemli hizmetlerden biri köylere kadar telgraf sistemini oluşturması. Bunun önemini Atatürk'ün Nutuk'unu okuduğunuz zaman görürsünüz. Atatürk orada der ki; 'Biz İstiklal Savaşı'nı telgraf sayesinde kazandık.' Yani Abdülhamid'in kurduğu telgraf ağı oldukça önemliydi. Biraz daha öncesine gidersek Çanakkale zaferinde de Abdülhamid'in yaptığı ve geliştirmiş olduğu tabyaların çok büyük bir rolü olduğunu da vurgulamamız gerekiyor. O toplar Abdülhamid döneminde oraya yerleştirildi ve savaşta öncü faaliyetlerin çok büyük faydası görüldü."

Prof. Dr. Bulut: "Abdülhamid döneminde borçlar verimli alanlarda kullanılmıştır"

İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, Abdülhamid Han döneminin, muhafazakar çevreler tarafından anlaşılamadığını ifade etti. 19. yüzyılın son çeyreği ve 20. yüzyılın başında Osmanlı Devleti'nin iktisadi, eğitim, bilim, teknoloji git» alanlarda yapıp ettiklerini anlama konusunda insanların zihninde büyük duvarlar bulunduğunu öne süren Bulut, "Çünkü her şeyden önce bir devlet durdurulmuş, yerine yeni bir devlet kurulmuş. Bu gerçeklik bize sürekli öncesinin başarısızlıklarıma ilgili çok dejenerasyon empoze edildi. 1. Dünya Savaşı'nın hala en önemli sonucunun imparatorlukların yıkılması olduğu söylenir. Peki Rusya neden yıkılmadı? Bütün Doğu Avrupa'ya, Türk Cumhuriyetlere hakim oldu. Bugün Hollanda, İngiltere, İspanya krallık olarak devam ediyorsa Osmanlı Devleti de devam edebilirdi. Oysa 'Devam edemezdi' gibi bir anlayış hepimizin hücrelerine işlemiştir. Bu konuda en azından 100 yıl sonra daha iyi analiz yapmak için zihin dünyamızdaki bariyerleri yıkalım. Bu sürekliliği anlamak için 1. Dünya Savaşı öncesinde Osmanlı'yı her alanda anlamak için çaba harcamalıyız." şeklinde konuştu. Abdülhamid Han dönemi dış borçlarına değinen Prof. Dr. Bulut, bu borçların yönetilemez ve iflas olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğunu belirtti. Osmanlı'nın aldığı dış borçlara değinen Bulut, şunları kaydetti: "Duyun-u Umumiye kurulduğu zaman Osmanlı'nın toplam dış borcunun bütçeye oranı yüzde 51'di. 2001 yılında Türkiye'nin toplam borcunun gayrı safi milli hasılaya oranı ise yüzde 108'di.

İki gün süren oturumların ardından,  25 Şubat 2018 Pazar günü 2. Abdülhamid’in kabrine bir ziyaret gerçekleştirildi ve toplantı son buldu.

"100 Yıl Sonra Sultan 2. Abdülhamid Han" ISO_5463 ISO_5485 ISO_5511 ISO_5868