Kadının Siyasetteki Yeri Milletvekillerinin Katılımıyla İZÜ’de Tartışıldı

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Siyaset Kulübü ile Yerel ve Bölgesel Politikalar Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen “Kadının Siyasetteki Yeri” başlıklı konferans 2 Nisan Pazartesi günü gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Dr. Şebnem Cansun’un yaptığı programa konuşmacı olarak AK Parti Milletvekili Tülay Kaynarca, CHP Milletvekili Gülay Yedekçi ve MHP Milletvekili Arzu Erdem katıldı.

AK Parti Milletvekili Tülay Kaynarca özellikle son yıllarda kadınların siyasette daha fazla temsil edildiğini belirtirken “Ülkemizde kadınlara 1934 yılında seçme ve seçilme hakkı verilmiş. O tarihten 2002 yılına kadar kadınların mecliste temsil oranı yüzde 2.7. Oysa bu hak ilk verildiğinde meclisteki kadın vekil sayısı 18 yani yüzde 4,6’lık bir oran. Son 15 yılda ise tüm siyasi partilerin gayretiyle bu oran önce 4,6 ile başlayıp en son yüzde 17’lere kadar yükseldi. Bu oranlardan anlaşılacağı gibi durumu toplumsal duyarlılık haline getirdiğinizde hedeflere de ulaşabiliyorsunuz” diye konuştu.

Konuşmasında istatiksel verilerden örnekler veren, CHP Milletvekili Gülay Yedekçi “Bugün kadını erkeği burada eşit durabiliyorsak bunu 1934 yılında milletvekilleri seçimlerinde yapılan kanun değişikliği sebebiyle Mustafa Kemal Atatürk’e borçlu olduğumuzu belirtmek isterim. Bu değişiklikle birlikte Fransa, İtalya ve İsviçre gibi ülkelerden önce Türkiye’de kadınlar seçme ve seçilme hakkına sahip oldu. Ayrıca o günlerde dünyada mecliste kadınların temsili oranında ikinci sıradaydık” dedi.

MHP Milletvekili Arzu Erdem kadın vekil sayısının az olmasının nedenlerinden birinin arz talep ilişkisiyle ilgili olduğuna dikkat çekerek “Şu an bu salonda kız öğrenciler ağırlıkta ve çoğu siyaset okuyor. Ama çoğu aktif olarak siyaset yapmayı düşünmüyor. Erkeklerde bu oran daha yüksek. Kendi partimize de baktığımda aday adaylıklarında kadınların az sayıda kaldıklarını görüyorum” dedi.

Programı ilgiyle takip eden İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut katkılarından dolayı konuklara teşekkür etti. Prof. Dr. Mehmet Bulut “ Mensubu bulunduğumuz coğrafyada rekabetten ziyade dayanışma ve kaynaşma vardır. İyilikte ve güzellikte beraber hareket etme anlayışı vardır. Modern batı medeniyetle en büyük farkımız budur. Bizim bütün meselelere insanı eşref-i mahlûkat olarak kabul edip yaklaşmamız gerekiyor” diye konuştu.

Kadının Siyasetteki Yeri Konferansı hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

ISO_8851 ISO_8868 ISO_8796