Uluslararası Göç Sempozyumu İZÜ’de Düzenlendi

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı 'Osmanlı Devleti'nde ve Türkiye Cumhuriyeti'nde Göç ve Kültürel Etkileşim Sempozyumu’ 2-3 Nisan tarihlerinde gerçekleştirildi. Bahçelievler Belediyesi ile Halil İnalcık Tarih ve Toplum Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin destekleriyle gerçekleştirilen sempozyumda Osmanlı dönemi ve öncesindeki göçler, son yüzyılda Türkiye ve yakın coğrafyada meydana gelen olaylar ve göçün insanlar üzerinde bıraktığı etkileri masaya yatırılacak.

Sempozyumun, İSEFAM Konferans Salonu’nda yapılan açılış oturumuna Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, Halil İnalcık Tarih ve Toplum Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Mehdi İlhan, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

"Göçler İnsanlığın Ayıbıdır"

Sempozyumunda konuşan Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, göçün insanlık ayıbı olduğunu söyledi. Müezzinoğlu, "Yöneticiler konjektürel doğrular için hiç kimseyi göçe zorlamamalı" dedi.

Zorunlu göçün insan vicdanını sızlatan bir hadise olduğunu belirten Müezzinoğlu,  "Gönül arzu eder ki zorunlu göçler hiç olmasın. Gönüllü olarak yapılan göçlerin farklı bir boyutu var ama zorunlu göçler insanlığın ayıbıdır. Bunu uygulayan ülkeler tarihsel süreçte geride ayıplar bırakan bir anlayışın temsilcileri olurlar" diye konuştu.

"200 Bin Suriyeli Anne Türkiye’de Doğum Yaptı"

Türk milletinin ağır asimilasyon, yıldırma ve sindirme politikasına maruz kaldığını söyleyen Müezzinoğlu, "Türk milleti, Osmanlı Devleti'nin çöküşü sürecinde ve sonrasında ağır asimilasyon, yıldırma, sindirme politikalarına maruz kaldı. Çok ağır bedeller ödeyen milletin mensuplarıyız. Ben bakanlığım döneminde 200 bini aşkın Suriyeli anne bu ülkede doğum yaptı. 200 binden fazla bu ay yıldızlı bayrağın altında doğmuş Suriyeli annelerin evlatları bu ülkenin evlatları gibi yetişiyor. Düzenli aşılarını, bakımlarını oluyor" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Mehmet Bulut: Hepimiz Bu Dünyada Göçmeniz

İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut ise, "Göç, aslında bizim bu dünyadaki hikâyemiz. Sürekli göçle yaşanan bir hayatımız var. Hepimiz aynı zamanda bu dünyada göçmeniz. Bugün İZÜ'de başta son yıllarda Suriye'deki nüfus hareketleri olmak üzere, onların içinde bulunduğu durumlar günümüzden geçmişe doğru Osmanlı dönemindeki göçleri özellikle balkan savaşlarıyla beraber Kafkaslardan, Osmanlı coğrafyasının çevresinden birçok yerden Anadolu'ya göçler oldu, bunları konuşacağız" dedi.

"Göçmenler Kurucu, Devşirmeler Yöneticidir"

Tarihe bakıldığında göçmenlerin kurucu, devşirmelerin de yönetici olduğunu belirten Prof. Dr. Bulut, "Dolayısıyla biz bu göçle beraber ülkemizin çekim merkezi olma, geleceği yeniden kurma ve daha güçlü bir şekilde ilerleme konularında enine boyuna bütün detaylarını konuşacağız. Unutmamalıyız ki göçmenler kurucu, devşirmeler de yöneticidir. Büyük kurumları, yapıları uzun vadeli kılanlar bu iki güç unsurudur" diye konuştu.

Sempozyumun açılış oturumunda, 15 yaşında Yunanistan'dan Türkiye'ye göç eden Eski Bakan Mehmet Müezzinoğlu'nun hayatını anlatan belgesel de gösterildi.

ISO_8750 ISO_8739 ISO_8763 ISO_8746 ISO_8730 ISO_8726 ISO_8722