izulogo

Helal Gıda Ar-Ge Mükemmeliyet Merkezi

Hakkımızda

İZÜ Helal Gıda Ar-Ge Mükemmeliyet Merkezi, İstanbul Kalkınma Ajansı 2016 yılı Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul Mali Destek programı kapsamında proje desteği alarak faaliyetlerine başlamıştır. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi yürütücülüğünde ve Yıldız Teknik Üniversitesi ve Küçükçekmece Belediyesi ortaklığında faaliyetlerine devam etmektedir.

İZÜ Helal Gıda Ar-Ge Mükemmeliyet Merkezi, gıdaların ve gıda endüstrisinde kullanılan katkı maddelerinin domuz katkısı ile helal olmasını engelleyen diğer unsurların tespit edilmesini amaçlamıştır. Ayrıca, taklit ve tağşiş yapılan gıdaların tespitinde karşılaşılan sorunların çözümü için yenilikçi/özgün, hızlı, ekonomik teknik yaklaşımların geliştirilmesi veya mevcut yöntemler ile tespit edilemeyen, tekrarlanabilir sonuçlar elde edilemeyen ya da tespitinde güçlükler yaşanan katkı maddelerinin ve gıdaların tespitinin yapılacağı bir merkez olarak Türkiye ve İstanbul'da yer almayı hedeflemiştir.

Amaçlanan hedefler ile sağlıklı gıda ve helal gıda kavramlarına katkı sağlanacak ve ülkemizin dünyadaki helal gıda pazarında rekabet gücünün arttırılması ve katma değer sağlayacak teknik bilgi birikiminin oluşturulacaktır. Bazı gıdaların hem ithalatında hem de ihracatında helal sertifikası aranmaktadır. Helal sertifikası alan firmalarında, bu sertifikaya uygun üretim yapıp yapmadıklarının denetlenmesindeki bilimsel metotların üretilmesi ve araştırılması ihtiyacına merkez faaliyetleri ile cevap verilmektedir.

Koordinatör

Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yaman